Thursday, March 08, 2007

Skriver du om Mary Sue?

Mary Sue's -- vad är det? Ja, jag visste det inte själv förrän nu i dagarna, när jag sprang på fenomenet på CompuServe. En Mary Sue är den engelska termen för en karaktär som porträtteras på ett överidealiserat sätt, och som saknar brister eller har romantiserade brister. Dessa karaktärer ses ofta som en projicering av författarens egna fantasier. Termen har uppstått ur fanfiction-genren -- alltså, där författare skriver spinoffs på andras originalberättelser -- men kan givetvis appliceras på originalkaraktärer också.

Här är artikeln, och... ja, man får ju säga att det är roligt att läsa om de olika varianter som finns. Själv hajade jag till vid Villain-Sue, och funderade om min lille älskling Charles var en Villain-Gary. Han har ju faktiskt en tragisk bakgrund som ger honom ett visst försoningens skimmer. Å andra sidan -- de flesta som inte mår bra, och som hänfaller åt grymhet har svåra bakgrunder. Kausalitet. Orsak och verkan. Nå, så är han väl lite halvt en Gary, då. Fast självmordstankar har han inte... Och att han skulle bli god i slutet av storyn... Njae... Känns inte som om det skulle vara hans stil, riktigt.

Hursomhelst, värt att kolla in, och checka av mot era egna karaktärer, kanske. Man kan nog hitta Sue-isms där man minst anar det! Bara man har glimten i ögat.

1 comment:

Andrea said...

Hehe, som jag brukar säga: alla har vi nog några Mary Sue på vårt samvete. Förhoppningsvis inser man vad de är i tid. Inte alltid, dock. Ta en bestsellerförfattare som Dan Brown. Hans Robert Langdon är en första klassens Mary Sue. Läs bara beskrivningen av Langdon och jämför med Browns författarfoto...